Skillnaden på en fryspåse och en plastpåse

Skillnaden på fryspåsar & plastpåsar

Frågan kommer ofta upp hos slutkonsumenter vad skillnaden är mellan en vanlig fryspåse och en plastpåse. Kan man använda en ”vanlig plastpåse” istället för en fryspåse?

Först måste vi reda ut begreppen. En plastpåse är enligt SAOL en (bär)påse av plast, särsk. för hem­bärning av daglig­varor från när­butik.1 Begreppet används också av gemene man för att beskriva alla sorters påsar som är gjorda av plast. Just ordet plast är där man behöver vara uppmärksam, plast kan vara återvunnen eller nyråvara eller biologiskt nedbrytbar.

Endast nyråvara eller biologiskt nedbrytbara material kan certifieras som livsmedelsgodkända, då man förutom att testa dem också kan spåra innehållet.

Därför ska man alltid köpa kraftiga fryspåsar som är av nyråvara förslagsvis av MDPE som bättre skyddar mot frysbränna eller en kraftigare LDPE som tål nedfrysning.

Vanliga storlekar på fryspåsar inkluderar 1,2,3 & 5L men finns ofta i fler varianter än detta. Stora fryspåsar räknas oftast som 5liters eller större.

Fryspåsar och matsvinn

Fryspåsar  är också en viktig komponent för hushåll att minska sitt matsvinn. Att frysa ned mat som man vill spara längre är bland de mest besparande åtgärder för att minska matsvinnet. Cirka 19 kilo ätbar mat slängs i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken, detta per person per år2.

Genomskinliga fryspåsar & behållare är också perfekta för mat i både kyl och frys. Det gör det enkelt för dig att se vad du har till hands för att kunna tillaga något gott.

Produktspecifik information om våra fryspåsar finns här.

Källor:

  1. svenska.se 
  2. https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/ta-hand-om-maten-minska-svinnet/tips-minska-matsvinnet

Fler Nyheter